Excursie klas 1HVE naar Deventer

Op maandag 18 en donderdag 21 april zijn de eerste klassen 1 HVE op dagexcursie naar Deventer als voorbeeld van een Hanzestad geweest. Bij de oever werd met een pontje de IJssel overgestoken. De plek waar vroeger de koggeschepen werden uitgeladen.Er werd met prachtig lenteweer een wandeling door het Bergkwartier gemaakt. Goed kijken naar gevels, uithangborden met o.a drie haringen en teksten op huizen was daarbij een vereiste. Het marktplein, de Brink werd opgemeten en bij het gebouw de Waag werd de voorgevel geschetst. Een gebouw waar de handelaren hun handelswaar wogen en waar valsemunters rigoureus werden gestraft. Een oude ijzeren ketel was daarbij het bewijs. Ook in de Lebuinuskerk werd duidelijk waar het begrip " rijke stinkerds" vandaan kwam. De buitenkant en toren van de kerk lieten zien hoe rijk en machtig de stad en kerk in Deventer waren geweest.   Tegenover de kerk aan het " Grote Kerkhof" lag de Latijnse school waar ook Erasmus zijn sporen had achtergelaten: " Non scolae sed vitae discimus." De Deventerkoek werd ook niet vergeten en vormde bij de zeelieden richting de Oostzee een goed rantsoen.

Tenslotte volgde er nog voldoende vrije tijd in het oude stadscentrum. Er werd in de lentezon heerlijk van allerlei versnaperingen genoten.