Groot Carmeldictee 2015

Felicitaties voor de winnaars van het Carmel dictee

Oldenzaal - Übercool, zesjescultuur en beyoncévlieg: de leerlingen moesten bijzondere woorden opschrijven tijdens het Groot Carmeldictee der Nederlandse taal.

‘De Dikke Van Dale’ was dit jaar het thema van het Groot Carmeldictee der Nederlandse taal, opnieuw samengesteld door Mieke Deckwitz, docent Nederlands.

In totaal 32 finalisten van de Oldenzaalse Carmellocaties deden aan deze finaleronde mee, op woensdag 25 november. Zij waren als besten voortgekomen uit de klassikale voorronde onder duizend derdeklassers, gehouden in de week voor de herfstvakantie.

De tekst bestond voor een deel uit nieuwe woorden die in de onlangs verschenen vijftiende editie van de Dikke Van Dale voor het eerst zijn opgenomen.

Beyoncévlieg

In deze editie staan maar liefst 18 duizend nieuwe woorden en negenduizend werden geschrapt. Voorbeelden van nieuwe woorden, die ook in het Dictee werden gebruikt, zijn bucketlist, comazuipen, droogtestress, hashtag, liken, oppimpen, übercool, whatsappen, zesjescultuur en beyoncévlieg.

Winnaars

De competitie leverde uiteindelijk vijf winnaars op, verdeeld over de deelnemende onderwijsniveau’s. Hun namen: Wesley Weenk (VMBO Basis Potskampstraat), Nina Kaptein (VMBO Kader Potskampstraat), Guus Spiele (VMBO TGL Potskampstraat), Tymen ten Kate (HAVO de Thij) en Wolf Breukink (VWO Lyceumstraat). Zij ontvingen een e-reader als prijs. Alle finalisten kregen een boek als cadeau.