Hannover Messe Challenge 4V en 5V leerlingen

Een geslaagde Hannover Messe Challenge!

Op maandag 25 april hebben 330 Twentse bovenbouw vwo en havo scholieren de Hannover Messe bezocht, de grootste innovatie en technologiebeurs van Europa. De dag werd mogelijk gemaakt door de Universiteit Twente, Saxion, Techniekpact, Provincie Overijssel en enkele high tech bedrijven uit de regio. In 7 bussen vertrokken de leerlingen, docenten en begeleiders ‘s ochtends vroeg vanaf verschillende plaatsen in de regio. De Hannover Messe Challenge stond in teken van James Bond films en alle technische snufjes die Bond van zijn technische expert Q aangereikt krijgt om zijn missies te volbrengen. Eenmaal aangekomen op de Hannover Messe bleek meteen hoe groot het terrein eigenlijk is: elke beurshal is zo groot als een voetbalveld, en er waren ruim 20 beurshallen met duizenden stands. Zeer indrukwekkend! De weg naar het conferentiecentrum bleek voor sommige groepen langer dan anderen: de aanwezigheid van de Amerikaanse president Barack Obama en zijn beveiliging zorgde voor het nodige oponthoud maar het gaf wel vast een voorproefje van de verschillende beurshallen.

Meet & greet met Jet Bussemaker
Bij aankomst in Zaal 2 van het conferentiecentrum werden de deelnemers welkom geheten door Jet Bussemaker. Zij sprak over vrouwen in de techniek en haar visie op technologie en de scholieren konden vragen stellen. Pieter Boerman van de University of Twente en Jos van Erp van HighTech NL leidden de dag vervolgens verder in, de karakteristieke rode Hannover Messe Challenge Twente-rugzakken werden uitgedeeld en de deelnemers mochten echt de beurs op!

De beurs op!
De leerlingen kregen 3 uur de tijd om door de beurshallen en langs de bedrijvenstands te gaan waar zij interesse in hadden. Alle high tech top bedrijven waren aanwezig, vanuit verschillende technologische sectoren: Energie en duurzaamheid, Onderzoek en technologie, Digitale Fabriek, Industriële Automatisering en Industriële voorziening. Binnen deze sectoren was Industry 4.0 een belangrijk, terugkerend thema: de digitalisering en integratie van industriële systemen is de toekomst! In beurshal 2, geweid aan technologisch onderzoek, was het drukbezochte Holland High Tech paviljoen te vinden met alle Nederlandse technologische innovaties van deze tijd. De leerlingen waren overal op de beurs herkenbaar met hun rode Twente tasjes en hebben tussen het onderzoeken en bevragen van bedrijven door ook snel hun avondeten weten te regelen. Eenmaal terug in de zaal rond 5 uur werkten zij hun ideeën uit voor het combineren van innovatieve technologieën van ten minste twee exposerende bedrijven in één creatief business plan. Pieter Boerman presenteerde de prijs: een bioscoopbezoek en een kijkje achter de schermen van Kinepolis in Enschede! De prijs wordt binnenkort uitgereikt aan het groepje met het beste businessplan.

Wetenschapsquiz
Ter afsluiting van de inspirerende dag deden de leerlingen mee aan de wetenschapsquiz van UT hoogleraren Guus Rijnders en Erwin Hans, en Saxion lector Cas Damen. Zij presenteerden vragen over onder andere nanotechnologie, bedrijfskundige efficiëntie en effectiviteit, medische technologie, en de Hannover Messe. De groep met de meeste punten bestond uit leerlingen van De Grundel, het Bataafs Lyceum en het Twickel: zij wonnen elk een power bank van Kennispark Twente! Na een lange maar zeer geslaagde dag vertrokken de leerlingen weer naar Nederland en werd er in de bussen nog enthousiast nagepraat of alvast een oogje dicht gedaan.

Graag bedanken wij Universiteit Twente, Saxion, Science Guide, Twente.com, Techniekpact Twente, TechYourFuture en FME, HTSM en Twente Branding voor de organisatie van de Hannover Messe Challenge. Ook bedanken wij graag de schoolleiders, docenten, leerlingen en begeleiders voor de fijne samenwerking en het tot stand komen van dit dagbezoek aan de Hannover Messe. Wellicht tot volgend jaar!

Bekijk een paar foto’s van de Hannover Messe Challenge op de Twente Academy Facebook!

Bekijk hier de aftermovie!