Leerlingen TCC-Lyceumstraat winnen de Challenge met Virtual Reality App

De winnaars bedachten een Virtual Reality-app die patiënten met arm- en handfunctieproblemen ondersteunt in het revalidatieproces. De Challenge was bij Roessingh Research and Development in Enschede.

38 teams van Overijsselse scholieren bedachten allemaal een oplossing voor een vraagstuk van een bedrijf of organisatie in Oost-Nederland. In totaal deden 150 leerlingen mee aan deze scholierenchallenge.

Dennis Hoeve (teamcaptain), Dylan Koopmans, Justin Westenbroek en Mitchel Wildenborg van het Twents Carmel College bedachten de revalidatie-app. De revalidant traint in een virtuele wereld en heeft hiervoor alleen een VR-bril, een joystick en een telefoon, tablet of laptop nodig. Er zijn verschillende trainingsmogelijkheden voor kinderen en voor volwassenen. Zo is er keuze uit een programma waarbij de gebruiker een parcours aflegt terwijl obstakels moeten worden getrotseerd. Of een game waarbij een zo hoog mogelijke score moet worden gehaald. Door inzet van deze app is intensief trainen mogelijk, zonder continue één op één begeleiding van een therapeut.

Aangename verrassing

De jury vond de oplossing innovatief, goed doordacht en heel mooi uitgewerkt. Bovendien is het haalbaar en direct toepasbaar. Anke Kottink-Hutten, onderzoeker bij Roessingh Research and Development: “We waren aangenaam verrast door de goed uitgewerkte Virtual Reality applicatie. Het lijkt goed inzetbaar omdat de app individueel in te stellen is, een voorwaarde voor toepassing binnen de revalidatie.” Bekijk het filmpje dat het team maakte over hun oplossing.

De Challenge is een initiatief van Universiteit Twente, Saxion, Windesheim, Techniekpact Twente, TechYourFuture en Platform Techniek Deventer.