Project Vluchtelingenwerk 2HVE 4 en 5 november

Project Vluchtelingenwerk klas 2HVE op 4 en 5 november 2015.

In de activiteitenweek hebben alle klassen 2 HVE deelgenomen aan het project vluchtelingenwerk. Vanwege de grote actualiteit hebben we met dit project gewerkt. Gedurende de gehele dag hebben de leerlingen ervaren welke impact de vlucht naar Nederland en de aanmeldingsprocedure op de vluchteling en de Nederlandse samenleving hebben. De leerlingen werkten aan het afwisselende digitale materiaal vanuit codenamefuture. De leerlingen ontdekten om welke redenen en onder welke omstandigheden mensen moeten vluchten omdat hun leven in gevaar is, in hun land van herkomst. De leerlingen keken naar de vooroordelen die er in Nederland zijn over vluchtelingen. Anderzijds te beleven hoe het voor een vluchteling is om in het " veilige" Nederland te komen en uiteindelijk te mogen blijven. Er werd geluisterd naar het verhaal en de ervaringen van een medewerker van Vluchtelingenwerk in Oldenzaal , stichting Palet. Daarnaast vertelde de conciërge van de Thij zijn ervaringen als ex- vluchteling uit Syrië en de ervaringen van de noodopvang onlangs van ca. 200 vluchtelingen in de sporthal de Thij. Er volgde een ontvangst in de gemeenteraadzaal waar middels een debatspel de leerlingen werd gevraagd na te denken over hoe en op welke wijze de gemeente Oldenzaal voor de vluchtelingen de noodopvang had voorbereid en verzorgd: onder het motto " bed, brood en bad."

De projectdag werd beëindigd doordat de leerlingen in groepjes stelling namen en hun kennis, bevindingen en ervaringen van deze projectdag daarbij verwerkten en kort aan elkaar presenteerden. Een project dat op de leerlingen indruk heeft gemaakt.