Vera (17) uit Oldenzaal heeft nu al een diploma van de universiteit!

Vera Japink uit Oldenzaal is 17, en ze heeft nu al een diploma van de universiteit op zak. Ze is één van de 40 scholieren uit de regio die het vwo combineerde met lessen aan de Universiteit Twente. „Ik ben zo’n leerling die docenten vaak extra vragen stelt.”

Het Twents Carmel College locatie Lyceumstraat moest er wel aan wennen. Op donderdagen was Vera er nooit. Ze mocht ‘spijbelen’, omdat ze lessen volgde aan het PRE U Honoursprogramma van de UT. Een ingewikkelde naam voor een nieuw onderwijsaanbod voor getalenteerde vwo’ers van de vijfde klas.

Het gaat om scholieren met gemiddeld een 7,5 op hun cijferlijst voor wie het vwo te makkelijk is. De universiteit daagt ze extra uit. Dat is fijn, vertelt Vera. „Ik ben zo’n leerling die docenten vaak extra vragen stelt. Zo van: hoe zit dat dan? Waarom beweert u dat? Voor mij logische gedachten. Maar ik merk wel eens dat het een zekere vermoeidheid oproept bij anderen. Iets van: doe niet zo moeilijk met al dat gevraag.”