Economie

Economie en m&o

Economie

Economie wordt als schoolvak aangeboden in de 2B en de 2C klassen en daarnaast in de bovenbouw van zowel HAVO als VWO.

Belangrijke onderwerpen binnen dit vak zijn :

-          Schaarste en ruil  (o.a. geldtheorie)

-          Markten  ( inclusief overheid)

-          Risico en informatie (verzekeren, beleggen , financiering

-          Welvaart en groei ( belastingen,  inkomensverdeling)

-          Invloed van geld  ( wisselkoersen, inflatie)

-          Samenwerken  en onderhandelen  ( speltheorie)

-          Conjunctuur.

Voor diverse vervolgopleidingen is economie gewenst en/of verplicht. Het spreekt voor zich dat dit voor alle economisch getinte opleidingen zoals accountancy en hotelwezen van toepassing is. Opleidingen waar algemene ontwikkeling een rol speelt kan het vak economie een rol van betekenis vervullen bijvoorbeeld maatschappelijk werk. Ook bij technische opleidingen is enig economisch inzicht wel handig.

M&O

Het schoolvak management en organisatie is een heel praktisch schoolvak dat uitsluitend in de bovenbouw van HAVO en VWO wordt onderwezen. Het vak gaat vooral in op de vraag hoe organisaties (bedrijven) georganiseerd zijn en producten voortbrengen. Steutelonderdelen van het vak zijn financiering, marketing en kosten- en winstberekeningen.

Bij m&o leer je managementproblemen binnen een organisatie te analyseren, aan te pakken en op te lossen, zoals een manager dat zou doen. Ook leer je om (bedrijfs)economische vraagstukken te bekijken vanuit het standpunt van bijvoorbeeld het personeel, de vermogensverschaffers (zoals aandeelhouders of banken), omwonenden en andere belanghebbenden.

Bijna iedereen komt later wel in situaties terecht, waarin van hen verlangd wordt dat ze verstand van zaken op het gebied van management en organisatie hebben.

Misschien ben je al lid van een vereniging. Dan heb je vast wel eens een ledenvergadering bijgewoond. Op zo'n vergadering wordt er van alles over de vereniging besproken. Later kan je als werknemer of als manager in allerlei vergaderingen terechtkomen: personeelsvergaderingen, aandeelhoudersvergaderingen, vergaderingen van de Ondernemingsraad van een bedrijf of de Medezeggenschapsraad van een school. In dit soort vergaderingen worden de plannen van het bestuur of de directie besproken en ook financiële zaken als de begroting. Wanneer je het vak m&o gedaan hebt, kun je door je kennis en inzicht in allerlei vergaderingen de juiste vragen stellen.

Bovendien biedt m&o een goede basis voor managementfuncties. Daarom ligt het voor de hand dat je voor m&o kiest als je na HAVO of VWO een economische studie wilt gaan volgen. Maar m&o kan ook interessant zijn voor andere richtingen waarin management en leidinggeven belangrijk zijn. Daarom staan er in het hoger onderwijs en op de universiteit nogal wat managementvakken en bedrijfskundige vakken op het studieprogramma.

Bij m&o kun je kennismaken met dit soort vakken én je krijgt er alvast een ondergrond voor. En wie weet heb je later een eigen bedrijf, m&o is dan helemaal een handig vak.

Docenten:

Mevr. drs. J.M.G. de Heij-Welman