Engels

In de onderbouw werken we met de lesmethode Stepping Stones van uitgever Noordhoff. We werken met de 4e editie hiervan. Naast het tekstboek en het werkboek kunnen leerlingen ook gebruik maken van het digitale tekst- en werkboek met extra oefenmateriaal, naast alles dat ook in de papieren versies staat. Leerlingen kunnen hier bijkomen via SOMtoday. In 1E en 2E wordt gewerkt met de VWO versie van de leergang. In de onderbouw worden leerling elk jaar getoetst door het cito om hun woordenschat en leesvaardigheid te peilen. Om deze woordenschat op niveau te krijgen leren ze de meest voorkomende Engelse woorden die horen bij het vereiste niveau. Zij worden geacht dit zelfstandig te doen en worden hier regelmatig op getoetst.

In de bovenbouw werken we zowel op het VWO als op de HAVO de methode Of Course van uitgever Malmberg. De leerlingen hebben hiervoor ook een digitale licentie en hebben via SOM Today toegang tot digitaal oefenmateriaal. Het is hiervoor belangrijk dat zij inloggen met hun eigen account omdat je via de account van je ouders geen toegang hebt tot leermiddelen.

In het onderwijs in de moderne vreemde talen wordt sinds een aantal jaren gewerkt met het Gemeenschappelijk Europees Referentie Kader (ERK). De lesmethodes Stepping Stones en Of Course zijn ERK-proof. Dit houdt in dat ze geschreven zijn met de referentieniveaus van het ERK als leidraad. Ook maken wij bij de beoordeling van toetsen gebruik van beoordelingsmodellen die gebaseerd zijn op het ERK. Op de website www.erk.nl kunt u alles lezen dat betrekking hierop heeft.

De focus van onze sectie ligt momenteel op woordverwerving en strategieën die een leerling kan gebruiken om zijn woordenschat zo goed mogelijk op te bouwen. Hierin is het noodzakelijk dat regelmatig (3-4 keer per week ongeveer 15 minuten) en over een langere periode (3, 4, 5 weken) de woordjes bestudeerd en herhaald worden. Het bestuderen en herhalen kan op verschillende manieren. Gedacht moet worden aan het overlezen van de woorden en hun betekenissen, het hardop oplezen van de woorden, het overschrijven van de woorden, het afdekken van de Nederlandse betekenis en dan het Engelse woord vertalen en vice versa.

Een handige site bij het leren van woorden is www.wrts.nl. Hier kunnen leerlingen een account aanmaken, hun eigen woordenlijsten toevoegen en vervolgens digitaal oefenen. Voor Stepping Stones in klas 1, 2 en 3 zijn er kant en klare digitale woordenlijsten beschikbaar via de volgende link: woordenlijsten stepping stones.

Een goede site om te oefenen met lezen voor leerlingen vanaf klas 3 is www.bbc.co.uk. Hier staan actuele nieuwsberichten op waardoor leerlingen twee vliegen in één klap slaan: én het lezen van Engels wordt getraind én ze zijn op de hoogte van actuele gebeurtenissen.

Voor leerlingen in klas 1 en 2 is de volgende link meer geschikt www.bbc.co.uk/newsround. Ook hier actueel nieuws, maar dan op ‘jeugdjournaal-niveau’. Prima om op de hoogte te blijven en te oefenen met lezen.

Examenkandidaten kunnen op www.examenblad.nl terecht om te oefenen met oude eindexamens. De opgaves, de teksten en de correctievoorschriften zijn hier te vinden evenals de normeringen van verschillende examens.

Via de volgende link heeft u een overzicht van de verschillende programma’s voor toetsing en afsluiting (PTA’s) die we in de bovenbouw van HAVO en VWO gebruiken. Tevens vindt u hier het examenreglement waarbij wij aan willen tekenen dat het vak Engels de status van Kernvak gekregen heeft waardoor een leerling onder andere sowieso een 5 of hoger moet halen als examencijfer voor Engels.

Naast al het serieuze leer- en oefenwerk is er ook nog de mogelijkheid voor 4 HAVO en 5 VWO leerlingen om een bezoek te brengen aan Londen. Deze excursie vindt plaats in de eerste weken van het schooljaar en duurt van maandagochtend tot en met vrijdagochtend. Leerlingen en docenten verblijven in Londen en bezoeken allerlei bezienswaardigheden als de Tower of London, Buckingham Palace en Trafalgar Square, maar ook gaan ze naar een musical. Een leuke manier om Engels op een andere manier te beleven dan in een klaslokaal.

Docenten:

Mevr. N.J.M.Broeze-Oonk