Geschiedenis
Geschiedenis
Geschiedenis
Geschiedenis

Geschiedenis

 

Geschiedenis verbindt ons met het verleden en maakt duidelijk hoe ouders en voorouders ons leven hebben vormgegeven. Daartoe heeft men in het onderwijs de geschiedenis onderverdeeld in tien tijdvakken, die allen worden weergegeven door een icoon. Zo wordt de tijd van de monniken en de ridders (1000 tot 1500) voorgesteld door het teken

 

  

en de tijd van de ontdekkers  (1500 tot 1600) door

 

Zowel in de onderbouw als in de bovenbouw worden de tien tijdvakken uitgebreid behandeld (waarna het vanaf  2014 het officiële eindexamen zal gaan worden).

 

  de tien tijdvakken

 

Op weg naar het eindexamen is er ook aandacht voor de praktische kant van het vak geschiedenis. Zo wordt in klas 1 de stad Deventer bezocht en het Bergkwartier en de Lebuinuskerk bekeken. Ook onderzoekt een klas het leven van een Romeinse familie en maakt een excursie naar de stad Xanten waar de resten van een Romeins legerkamp zijn opgegraven. In klas 2 is er het project Eigen Omgeving en wordt er ingegaan op de lokale geschiedenis (Plechelmusbasiliek, Palthehuis, Opkomst en Ondergang van de textielindustrie). Klas 3 gaat, als onderdeel van een project met andere vakken, naar Amsterdam en bezoeken daar onder meer het Rembrandthuis en het Anne Frank Museum.

    

Deventer                                                                                             Xanten

 

    

Oldenzaal                                                                                           Amsterdam

 

In de bovenbouw geen excursies. Daar zal de praktijk van het vak zich vooral afspelen rond speciale opdrachten. Gedraaid wordt het onderwerp Het Lijk van het Tijdvak, waarbij een aantal mysterieuze sterfgevallen worden onderzocht. Zoals het meisje van Yde, het veenlijk uit Drenthe (was zij een offer aan de goden of werd zij vanwege iets anders omgebracht?) en, voor de Middeleeuwen, Floris V (was zijn dood een vergissing of was het de eerste politieke moord van Nederland?). Andere doden die bekeken worden: de gebroeders De Witt (gelyncht), Lodewijk XVI (onthoofd), Kennedy (één schutter of complot)

Andere onderwerpen in de bovenbouw:

Spionage tijdens de Koude Oorlog (James Bond)

  Files en filebestrijding in Rome tijdens de Oudheid.

Carnaval en volksfeesten door de eeuwen heen.

 

                                                                        het meisje van Yde

 

  

Carnaval                                                        James Bond

 

Tot slot: Minister-president worden? Studeer geschiedenis!

 

Docenten:

Mevr. M.D.A. Blumink

Mevr. K.J. Elshuis

Dhr. drs. J. Heemstra

Mevr. K.E. Kolstee-Wamelink MEd

Dhr. H.A. Plegt

 

 

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.