Maatschappijleer
Maatschappijleer
Maatschappijleer
Maatschappijleer

Maatschappijleer

Maatschappijleer is een schoolexamenvak dat in het algemene deel van 4 HAVO en 4 VWO gegeven wordt. Dat betekent dat alle leerlingen van beide afdelingen het vak volgen gedurende één jaar. Aan het einde van 4 HAVO en 4 VWO sluit je het af met een schoolexamencijfer. Het behaalde cijfer neem je vervolgens mee naar het examen.

 

In de lessen maatschappijleer leer je hoe onze samenleving in elkaar zit. Je zult zien hoe de macht in onze samenleving verdeeld is, dat wil zeggen welke mensen het voor het zeggen hebben. Ook ga je ontdekken dat er tal van problemen bestaan die opgelost moeten worden. Dit alles is erg belangrijk voor jou, want vroeg of laat krijg je hiermee te maken. Denk maar eens aan je toekomstige studie, je werk, je inkomen, de belasting die je betaalt, overlast en criminaliteit en nog veel meer.


Je leert welke maatschappelijke problemen er leven. Het zal dan blijken dat mensen vaak verschillende opvattingen hebben hoe je een probleem het beste kunt oplossen. En hoe de overheid, de politiek dus, op deze problemen reageert. Bij maatschappijleer leer je zo ook welke normen, regels en wetten er gelden in de maatschappij.

 

Over elk maatschappelijk probleem bestaat een hele berg informatie. Je leert hoe je die informatie kunt verzamelen en hoe je een goede selectie kunt maken uit al deze informatie. Op basis van die goed geselecteerde en betrouwbare informatie kun je dan beter je eigen mening vormen en een standpunt innemen en leer je die ook beter te verwoorden.


Het is al met al belangrijk dat je weet hoe onze samenleving in elkaar zit en werkt. Want dan kun je beter voor je rechten en die van anderen opkomen. Maatschappijleer kan jou helpen later als mondig burger te leven. Daarom is maatschappijleer voor jou een belangrijk vak. En behalve dat is het ook gewoon een interessant vak. Dat is mooi meegenomen.

 

Dhr. drs. R.G.A.M. Wortelboer

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.