Scheikunde

Practicum? Op een website? Even uitleggen:
 De sectie scheikunde heeft gemerkt dat veel leerlingen niet goed weten welk glaswerk ze moeten gebruiken. Daarom hebben

we hier enkele foto's van stukken glaswerk met daarbij een uitleg van dat glaswerk.

Bekerglas

Nauwkeurigheid:

Niet nauwkeurig, dus niet gebruiken om hoeveelheden in af te passen! De maatverdeling is alleen een grove indicatie! Afwijking kan oplopen tot 10-20 ml!

Buret

Gebruik:

Preciesieglaswerk! Duur! Voor het toevoegen van nauwkeurige hoeveelheden vloeistof. Wordt vaak gebruikt bij titreren om een exacte hoeveelheid van een vloeistof toe te voegen aan een te analyseren vloeistof.
Let op bij het aflezen: Kijk dóór de buis heen. Daar waar de (blauwe) lijn vernauwt, moet de buret worden afgelezen.

Let op: De druppels die aan de kraan hangen, moeten nog worden meegenomen, dus aftikken tegen het glaswerk en naar beneden spoelen.

Nauwkeurig tot 0,01 ml.

Erlenmeyer, brede hals

Gebruik:

Alleen als "container", d.w.z. alléén om een vloeistof of iets dergelijks in te doen. Voordeel: door iets bredere hals goed te gebruiken voor titraties.

Erlenmeyer, smalle hals

Gebruik:

Voordeel: door smalle hals, minder kans op spatten/morsen.

Maatcilinder

Gebruik:

Voor afmeten van vloeistoffen.

Let op bij het aflezen: de onderkant van de meniscus bepaald de hoeveelheid.

Nauwkeurigheid:

Redelijk nauwkeurig; meestal tot ± 0,1 ml nauwkeurig (schatten).

Maatkolf

Preciesieglaswerk! Duur!
Voor het afmeten van één exacte hoeveelheid vloeistof.< Dus met een 100 ml maatkolf kan alleen 100 ml vloeistof worden afgemeten. Wordt vaak gebruikt om oplossingen te maken: Doe eerst de op te lossen stof in de maatkolf en los dit op met ± 2/3 deel van het oplosmiddel. Pas als alles is opgelost, aanvullen tot exact het maatstreepje.

Let op bij het aflezen: de onderkant van de meniscus bepaald de hoeveelheid.

Tip: gebruik een druppelpipet om aan te vullen tot de maatstreep!

Nauwkeurig tot 0,01 ml.
Dus in een 100 ml maatkolf wordt 100,00 ml vloeistof afgemeten

Reageerbuis

Gebruik:

Voor het uitvoeren van proeven op kleine schaal.

Voordeel:

Goedkoop glaswerk, mag best eens breken. Gebruik van kleine hoeveelheden, dus weinig afval (milieu).

Trechter

Gebruik:

Om zónder morsen vloeistoffen te schenken of bij filtreren.

Filtreren:

Vouw een rondfilter 2 x dubbel en vouw het in de trechter. Schenk de te filtreren vloeistof voorzichtig op het filter. Soms blijft de vloeistof staan in het filter doordat overdruk in de reageerbuis ontstaat. Til de trechter dan even op of doe een paperclipje tussen de rand van het buisje en de trechter.

Schenken:

Spreekt voor zich, maar let op bij schenken in bijvoorbeeld een maatcilinder om een vloeistof af te meten! Laat de trechter dan niet staan, want er kan een druppel vanaf vallen, waardoor de hoeveelheid niet meer klopt.

Verdeelpipet

Gebruik:

Preciesieglaswerk! Duur! (onderste pipet in afbeelding). Voor het afmeten van een kleine hoeveelheid vloeistof, dat met een maatcilinder niet kan. Wordt vaak gebruikt bij titreren om een exacte hoeveelheid van een te analyseren vloeistof af te meten. Het laatste deel van de verdeelpipet (zonder streepjes) is niet nauwkeurig. Zet de pipet bij het leeglopen onder een hoek van 135° tegen het glaswerk! De pipet is geijkt op de druppel die ín de pipet blijft zitten!

Let op bij het aflezen: de onderkant van de meniscus bepaald de hoeveelheid (geen afbeelding).

Let op: gebruik een pipetpomp om vloeistoffen op te zuigen!

Nauwkeurigheid: Nauwkeurig tot 0,1 ml.

Volpipet

Gebruik:

Preciesieglaswerk! Duur! (bovenste pipet in afbeelding). Voor het afmeten van één exacte hoeveelheid vloeistof. Dus met een 25 ml pipet kan alleen 25 ml vloeistof worden afgemeten. Wordt vaak gebruikt bij titreren om een exacte hoeveelheid van een te analyseren vloeistof af te meten.

Zet de pipet bij het leeglopen onder een hoek van 135° tegen het glaswerk! Na leegloop nog 3 seconden doortellen. De pipet is geijkt op de druppel die dan nog ín de pipet blijft zitten! Dus niet uitschudden!

Let op: gebruik een pipetpomp om vloeistoffen op te zuigen!

Nauwkeurigheid:

Nauwkeurig tot 0,01 ml. Dus in een 25 ml maatkolf wordt 25,00 ml vloeistof afgemeten.

Om bij analytische bepalingen (zoals titraties) nauwkeurige gegevens te vergaren, moet er op een juiste manier worden om

gegaan met glaswerk. Hieronder de handleidingen voor juiste wijze van gebruik van enig analytisch glaswerk.

Voor elke klassenlaag in de bovenbouw zijn beschikbaar:

• Extra oefenopgaven
  • PTA's
  • Studiewijzers

Hier nog enkele nuttige (chemische) LINKS  naar websites.

Docenten:

Dhr. ir. A. Dijkman

Mevr. ing. J.H.M. Kloppers

Dhr. ir. G.J. van der Net

Dhr. ing. J.P. Steenbergen

TOA (Technisch Onderwijs Assistent):

Mevr. ing. E.M.Meijer-Franken

Mevr. R.M.J.  Arends