Wiskunde

Wiskunde op TCC-Lyceumstraat

Hierboven zie je veel gemaakte opmerkingen over het vak wiskunde.
Gelukkig kun je wiskunde wél leren en is rekenen maar een onderdeel van het vak wiskunde.

Wiskunde is ontstaan uit het rekenen en de meetkunde. Wat vooral belangrijk is de toepassing in allerlei situaties en bij andere vakken. Wiskunde is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. We passen wiskunde op allerlei manieren toe en we worden al op jonge leeftijd met wiskunde geconfronteerd. Wie heeft er bijvoorbeeld vroeger niet gespeeld met zo’n kubus met gaten waarin blokjes van allerlei vormen moesten worden gepast (= meetkunde)? Als we in de supermarkt lopen en we willen weten of we wel genoeg geld hebben voor die lekkere reep chocola en ook nog dat pak koekjes, zijn we met wiskunde bezig (rekenen, schatten). We weten allemaal dat de kans op de hoofdprijs in de postcodeloterij maar heel klein is (kansberekening). Wiskunde is dus "dagelijkse kost".

Bij wiskunde is het vooral belangrijk om gestructureerd te denken en stap voor stap naar een oplossing toe te werken. Hier wordt in de wiskundelessen veel aandacht aan besteed. Het goed leren denken, maar ook het kennen en gebruiken van begrippen is de basis voor succes.

Wiskunde bevordert het oplossingsgericht denken.

Kernvak

Wiskunde is, naast Nederlands en Engels, één van de drie kernvakken. Dit betekent dat leerlingen tijdens het eindexamen in het havo en vwo maximaal één vijf voor de eindcijfers van deze vakken mogen halen.

Wiskunde A of Wiskunde B?

140306 Keuze Wiskunde A en Wiskunde B op 3HAVO.pdf

140306 Keuze Wiskunde A en Wiskunde B op 3VWO.pdf

Rekentoets.

Leerlingen die in 2013-2014 en 2014-2015 hun opleiding (HAVO/VWO) afronden, kunnen niet zakken vanwege een laag cijfer voor de rekentoets. In 2015-2016 gaat rekenen meetellen in de kernvakregeling. Je mag dan maximaal één vijf halen in de vier kernvakken (wiskunde, rekenen, Engels en Nederlands).

Projecten onderbouw

Ruimtelijk tekenen (klas 1B/KT)

Meten & Meetkunde (klas 2H/V))
Het huis (klas 3)

Projecten bovenbouw

Voor wiskunde-B leerlingen met ideeën voor een technische vervolgopleiding hebben we een module in samenwerking met de Hogeschool Saxion (HAVO) en de Universiteit Twente (VWO).

Wiskundekangoeroe, de wereldwijde wiskundewedstrijd.

Ieder jaar worden de leerlingen in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan de wiskunde kangoeroewedstrijd. De Kangoeroewedstrijd heeft als doel je te laten ervaren dat wiskunde heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn eigen niveau.

Je hebt een gezond stel hersens en het kan geen kwaad die eens te laten kraken. Ontdek dat je meer kunt dan je zelf dacht.

Het gaat om vierentwintig of dertig verrassende vraagstukken die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een flits van inzicht, vragen. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er goed. Welk? De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger. Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel.

Wil je meer weten over deze wedstrijd of oefenen met opgaven van vorige jaren? Ga dan naar de website van W4kangoeroe

Interessante sites:

Wiskunde academie (filmpjes met uitleg)

Beter rekenen  (vooral uitleg m.b.t. rekenvaardigheden)

Uitwerkingen wiskundeboek Getal en Ruimte (bovenbouw)

Dhr. A. Bal

Dhr. G.H.L. Damink